Bel ons +31625251111

Sluiten (x)

Een airconditioning koelt niet alleen de ruimte maar de lucht in de ruimte wordt ook gefilterd en ontvochtigd. Er zit daarom in iedere binnenunit een filtermodule die pollen, stof en vuildeeltjes uit de lucht wegneemt. Deze deeltjes blijven in het filter achter en zorgen op den duur voor een verstopt filter. Vergelijk het met een stofzuigerzak, ook die moet tijdig vervangen worden.
Het niet tijdig vervangen van de filtermodule in de binnenunit zorgt voor een slechtere werking van de airconditioning en verminderd tevens de filterende werking. Geadviseerd wordt om de filtermodule jaarlijks te vervangen. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Een natuurkundig fenomeen dat mogelijk maakt dat een airconditioning de warme en vochtige lucht niet alleen afkoeld maar ook ontvochtigd. Dit zorgt voor een extra aangenaam binnenklimaat. Dit vocht wordt vanuit de binnenunit middels een slang afgevoerd naar buiten. Op jaarbasis gaat het hierbij om honderden liters. Op den duur kan deze vochtige omgeving een broeinest voor bacterien en schimmels worden. Het is daarom belangrijk om de binnenunit jaarlijks te laten reinigen. Onderstaand enkele voorbeelden van de vervuiling aan binnenunits.

Wat zijn de kosten van airco onderhoud

Airco onderhoud is iets waar je als eigenaar van een airco installatie eigenlijk niet onderuit kan. Net als met een cv installatie moet er minimaal eens per jaar grondig worden gekeken naar je airco installatie en moet de optimale werking worden gecontroleerd. Alleen wanneer je airco goed onderhouden en goed schoon is zal deze namelijk optimaal functioneren en heb je er maximaal plezier van. Een airco onderhoud laat je doen op adezelfde manier als het onderhoud van je cv ketel. Je huurt een airco onderhoud bedrijf in wat jouw airco komt schoonmaken en nalopen op een aantal belangrijke slijtagegevoelige punten. Op die manier voorkom je dat je airco er opeens midden tijdens een hittegolf de brui aan geeft. Zo’n airco onderhoud is nodig om te zorgen dat jouw airco installatie geen ziektes gaat verspreiden. Dat begint al met de schoonmaakwerkzaamheden die je zelf moet doen. Wanneer je de kap van je airco afhaalt zie je dat de roosters vaak redelijk stoffig zijn en dat er vuil in het filter is blijven zitten. Dit zijn zaken die je zo snel mogelijk moet verwijderen om een vervuilde lucht in je huis te voorkomen. Wanneer jij een airco hebt die onderhouden moet worden of wanneer je op punt staat om een airco aan te schaffen met daarbij de onderhoudsmogelijkheden vraag je jezelf natuurlijk af hoeveel de kosten van airco onderhoud bedragen.

Er zit daarom in iedere binnenunit een filtermodule die pollen, stof en vuildeeltjes uit de lucht wegneemt. Deze deeltjes blijven in het filter achter en zorgen op den duur voor een verstopt filter. Vergelijk het met een stofzuigerzak, ook die moet tijdig vervangen worden.

Het niet tijdig onderhoud van de filters aan de binnenunit zorgt voor een slechtere werking van de airconditioning en verminderd tevens de filterende werking. Geadviseerd wordt om de filter iedere maand schoon te maken jaarlijks te vervangen.

Een airco werkt met luchtstromen en deze brengen van alles mee uit de buitenlucht zoals stof, kleine zandkorrels maar ook bacteriën en kleine insecten vinden hun weg naar binnen via de airco. Daarom hebben alle vaste airco's filters voorzien. Deze houden alle ongewenste vervuiling tegen. 

Deze filters gaan op termijn langzaam dichtslibben waardoor de werking verminderd. De luchtstroom vertraagt en slechte filters houden het stof en de bacteriën niet meer tegen. Een verminderde luchtstroom betekent ook een verminderde werking en dus direct ook een slechtere koeling. Het rendement van je airco hangt grotendeels af van een vlotte luchtstroom.

Onderhoudscontract

- Bij eenmalig onderhoud bepaal je zelf wanneer je het onderhoud laat uitvoeren. Dat is een goede oplossing voor mensen die liever niet vast zitten aan een contract. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. De kans is namelijk groot dat je het onderhoud pas laat uitvoeren wanneer het al te laat is en de airco al kapot is.

- Bij regelmatig onderhoud daarentegen kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo vermijd je grote herstellingskosten. Eenmalig onderhoud is dan ook vooral aangeraden bij airco systemen die nog vrij nieuw zijn en dus nog goed werken.

- Onderhoudscontract waarbij eenmaal per jaar onze STEK de monteur langskomt, inclusief arbeidskosten, voorrijkosten (30km  en BTW.

€ 150,-

Onderhoud op afroep

- Je airco regelmatig van het nodige onderhoud voorzien en dat tegen een voordelige prijs? Dat doe je door een onderhoudscontract af te sluiten. Zo’n contract houdt in dat jouw airco specialist op een afgesproken tijdstip, bijvoorbeeld 1x per jaar,  airco onderhoud komt uitvoeren.

- Doordat de specialist jouw airco regelmatig nakijkt kunnen problemen of defecten tijdig worden opgespoord en opgelost. Zo zorg je ervoor dat jouw airco langer meegaat en voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen of vervangen. Bovendien zal de prijs voor onderhoud binnen een onderhoudscontract lager zijn dan de prijs van eenmalig onderhoud.

- Losse onderhoudsbeurt inclusief arbeidskosten, voorrijkosten (30km en BTW

€ 250,-

Groot onderhoud

- Om geen koelvermogen te verliezen moet je een airco om de 2 jaar opnieuw bijvullen en vacumeren. Dat houdt in dat de koelvloeistof uit de installatie verwijderd wordt en de leidingen vacuüm gezogen worden om al het resterende vocht te verwijderen. Vervolgens controleert de aircospecialist via detectievloeistof of de airco lekt. Zijn er geen lekkages, dan wordt de installatie goedgekeurd en vult de specialist de airco met koelvloeistof.

- Een airco bijvullen en vacumeren mag je alleen laten doen door een STEK monteur. Het is dan ook voordeliger als je het vacumeren en bijvullen combineert met een onderhoudsbeurt. Een grote onderhoudsbeurt is dus eigenlijk hetzelfde als standaard onderhoud waarbij je de airco ook laat vacumeren en bijvullen.

- Groot onderhoud, inclusief vacumeren en bijvullen van de airco, en inclusief arbeidskosten, voorrijkosten (30km en BTW

- LET OP: De kosten kunnen variëren indien er onderdelen kapot zijn en vervangen moeten worden.

€ 250,-

Voordelen van reinigen van een airco!

Of het nu verplicht is of niet, een airco regelmatig laten reinigen brengt heel wat voordelen met zich mee:

  • Je vermijdt hoge kosten voor het herstellen van defecten: via onderhoud kan je problemen tijdig opsporen en oplossen. Zo voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen.
  • De airco gaat langer mee: een airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat daarom ook langer mee.
  • Lager energieverbruik: airconditioning die goed werkt, heeft een lager energieverbruik. Dat heeft natuurlijk een positieve invloed op jouw energiefactuur.
  • Gezonde binnenlucht: dankzij airco onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties.

Onze onderhoudstarieven.

Een onderhoudsbeurt is inclusief arbeids-, materiaal- en voorrijkosten tot 30 km. 

- Eén airconditioning €150,-

- Twee airconditionings €225,-

- Drie airconditionings €285,-

- Vier airconditionings €345,-

- Vijf airconditionings €405,-

- Multi-Split (één buitenunit) met twee binnenunits €195,-

- Multi-Split (één buitenunit) met drie binnenunits €235,-

- Multi-Split (één buitenunit) met vier binnenunits €275,-